VisiteKAART Stationsplein Leiden

NOV’82 Architecten heeft de prijsvraag die de gemeente Leiden uitschreef voor een nieuwe inrichting van het Stationsplein gewonnen. Momenteel zijn we druk met de voorbereidingen voor de realisatie van het project. Nog in 2017 zal het plein een grote plattegrond van het historisch centrum rijker zijn.

De tijdelijke invulling visiteKAART is een plattegrond van de binnenstad van Leiden gecombineerd met een bezoekerswebsite. De nieuwe inrichting van het plein geeft het plein een aantrekkelijk voorkomen; het plein wordt geactiveerd. De plattegrond staat symbool voor het vinden van je weg. De website geeft mensen de kans hun route in de stad uit te stippelen. Daarnaast kunnen mensen hun bezoek aan Leiden via de app voorbereiden.

De plattegrond van de oude Binnenstad van Leiden is zeer aantrekkelijk. De plattegrond vertelt het verhaal van de rijke historie van de stad, de vormen van de oude vesting zijn meeslepend. Lopen over een miniatuur stad is leerzaam en herkenbaar; letterlijk een stad van ontdekkingen, passend bij de identiteit van de stad.

De basis van de visiteKAART zal bestaan uit de gebouwblokken en het water dat zich in de historische binnenstad van Leiden bevind. Deze bouwblokken en waterstructuren worden op de bestaande bestrating geverfd met wegenverf. Dit gebeurt in diverse aantrekkelijke kleuren. Het water krijgt om meer onderscheid te creëren een andere structuur.

Verspreid over de kaart worden bouwblokken vormgegeven als driedimensionale objecten, die gebruikt kunnen worden voor zitten, spelen en informatievoorziening. Het vele groen dat de binnenstad rijk is komt in de plattegrond terug als echt groen: de groen plekken worden plantenbakken. De vormgeving van deze plantenbakken volgt uit de vorm van de groenstroken die zich in de historische plattegrond van Leiden bevinden. Aan de rand van de plattegrond staat een grote windroos. Deze geeft niet alleen de windrichtingen weer, maar dient ook als uitzichtpunt. Men kan hiervan op hoogte de plattegrond bekijken om zo een overzicht te hebben over de stad.

De gekoppelde website bevat informatie over de stad Leiden en haar bezienswaardigheden. De hotspots in de stad krijgen in de plattegrond een QR code die gescand kan worden. Ter plekke kan men zo meer informatie over de hotspot krijgen. De plattegrond op het Stationsplein geeft de bezoeker al bij aankomst een beeld van de stad. Wanneer hij klaar is met zijn bezoek heeft hij nog een laatste keer de kans om de stad te overzien en na te gaan waar hij is geweest.

Opdrachtgever Gemeente Leiden

Jaar 2017

Locatie Stationsplein, Leiden

Team Saynzo Osinga, Laura Ubachs

Type Openbare ruimte

Status In uitvoering

Project categories: Landschap, Maquette

Close
Go top