WikiTuin

De JAprijs een jaarlijkse prijsvraag voor jonge architecten. De eerste ronde van de JAprijs 2013 vroeg om een ontwerp van een tuinhuis en prieel, NOV’82 Architecten heeft hiervoor een inzending gedaan.

Concept
Vele tuinhuizen en prieëlen lijken op elkaar: een houten blok met een zadeldak. Er zijn weinig mogelijkheden voor aanpassingen om het ontwerp te personaliseren of aan te passen aan de context. Moderne technieken zoals de lasersnijder, 3D-printer en CNC frees maken het mogelijk om op eenvoudige wijze massaproductie te personaliseren. Een modulair systeem zou gebruikers de kans geven om het ontwerp aan te passen, door modules toe te voegen, de vorm ervan te veranderen, te spelen met open en dichte delen.
Het systeem zou computergestuurd moeten zijn en vervaardigbaar middels een CNC-frees, die de mogelijkheid biedt om relatief grote elementen te vervaardigen uit goedkoop en licht plaatmateriaal. Al experimenterend ontdekten we het bestaan van een geweldig open-source systeem, WikiHouse. Waarom zouden we het wiel opnieuw uitvinden?

Doordat beide gebouwtjes met hetzelfde systeem gebouwd zijn behoren ze automatisch tot dezelfde familie. Ze zouden tegen elkaar aan gezet kunnen worden om samen een groter geheel te vormen. Ook is het mogelijk om een prieel later om te bouwen tot een buitenhuis: er hoeft alleen beplating aangebracht te worden.

De tuinkamer is ontworpen als klein buitenhuis: een kitchenette, douche, toilet en ruimte voor een slaapbank en eettafel. Door het vele daglicht zou het huisje geschikt zijn als atelier. De entree bevindt zich in een grote glazen wand, de overgang tussen binnen en buiten wordt verzacht door een veranda. Aan de voorzijde van het huisje is een bank geïntegreerd.

In het prieel is een zonering toegepast. Er is een overdekte plek om te zitten aan bijvoorbeeld een grote eettafel. Tussen de vinnen is ruimte gemaakt voor kasten, waarin bijvoorbeeld een barbecue opgeslagen kan worden. Op het plateau aan de achterzijde kan gebarbecued worden. Daarnaast is er een zone die de voor- en achterzijde van het prieel met elkaar verbindt, ook zou er bijvoorbeeld een schommel opgehangen kunnen worden.

Opdrachtgever JA Prijs

Jaar 2013

Locatie een fictieve tuin

Team Laura Ubachs, Saynzo Osinga

Type Tuinhuis

Status Prijsvraag

Project categories: Architectuur, Maquette

Close
Go top