Geweldig! Gisteren bereikten wij ruim voor de deadline van aanstaande vrijdag al de 100 procent! Zo kunnen wij volgende week met de bouwvoorbereidingen beginnen van de audiomaquette van het Tweede Kamergebouw. Beste donateurs, bedankt voor jullie steun!

Verdere informatie over het project is hieronder te lezen.

Een ziende kan bij het binnenkomen van een gebouw in een oogopslag zien hoe het gebouw in elkaar steekt. Voor een blinde of slechtziende ligt dit echter anders. Hoe krijgt een blinde of slechtziende een beeld van een gebouw? De door stichting Geluid in Zicht (GiZ) ontwikkelde audiomaquette biedt uitkomst.

Geluid in Zicht

In 2009 is GiZ opgericht door Hannes Wallrafen (fotograaf/audiograaf sinds negen jaar blind). GiZ heeft als doelstelling om de beleving van openbare gebouwen voor blinden en slechtzienden te vergroten en de toegankelijkheid ervan substantieel te verbeteren. Dit gebeurt door het ontwikkelen van audiomaquettes. Een audiomaquette is niet zomaar een maquette, maar een maquette met geluid. Met je handen voel je de vorm en de materialen en tegelijkertijd hoor je door de koptelefoon het geluid van de ruimte. De unieke combinatie van voelen en luisteren versterkt de beeldvorming en beleving. Hierdoor kan de bezoeker zich beter oriënteren, meer leren over een gebouw, en zich een beeld vormen van de ruimte.

Tweede Kamer

De eerste audiomaquette is inmiddels volop in ontwikkeling. GiZ richtte zich voor dit eerste schaalmodel op de Tweede Kamer, een gebouw dat bij veel leden van de doelgroep hoog op de verlanglijst staat. Samen met architecten en modelbouwers bouwde GiZ het afgelopen jaar een proefmodel van de Plenaire Zaal. Blinden en slechtzienden konden zich dankzij dit model eindelijk een beeld vormen van de centrale vergaderzaal van de Nederlandse democratie. Met de koptelefoon op, hoor je, tijdens het voelen, bijvoorbeeld de geluiden van de Kamer, de hamer van de voorzitter, de stem van architect Pi de Bruin, of aanwijzingen over het vinden van de lift. Het proefmodel is uitgebreid getest door blinden en slechtzienden.

Close
Go top