NOV’82 Architecten heeft een prijsvraag voor het bedenken van een tijdelijk initiatief om in een krimpwijk in Heerlen een betere leefomgeving te creëren gewonnen met de inzending “Bomen groeien, mensen bloeien”.

[pullquote author=”juryrapport”]

“Twee concepten staken boven de anderen uit omdat de bedenkers ervan zeer praktische ideeën hadden over de kosten en de realisering van hun plan….

In het winnende concept van NOV’82 bekostigt een tuinder zeer jonge fruit en notenboompjes die met de jaren in waarde toenemen. Uiteraard mogen de buurtbewoners helpen bij het plukken. NOV’82 stelde daarbij voor dat de bewoners een boom kunnen adopteren en dat werklozen op de akker in Passart kunnen leren om bijvoorbeeld appels te verbouwen.”

[/pullquote]

Opgave

Bij deze prijsvraag was de gemeente Heerlen op zoek naar initiatieven waarmee de tijdelijk beschikbaar gestelde grond in de krimpwijk Passart de komende 8 jaar optimaal benut/geëxploiteerd kunnen worden om de leefomgeving in Passart te verbeteren en de wijk weer aantrekkelijker te maken voor (potentiële) bewoners en bezoekers.

In de Laurierstraat in de wijk Passart in Heerlen zijn in 2010 (ten gevolge van de krimp in inwonersaantal) drie flats van woningcorporatie Woonpunt gesloopt. Woonpunt is nu bereid om de vrijgekomen ruimte, gelegen tussen de Laurierstraat en de Akerstraat Noord, tot 2020 in gebruik te geven aan de gemeente Heerlen. Afgelopen jaar heeft de gemeente de grond samen met buurtbewoners benut om graan en bloemen te planten. Dit was echter een eenmalige actie van één jaar. Inmiddels zijn de bloemen en granen geoogst en is de grond weer beschikbaar voor een andere bestemming.

Graag wilde de gemeente Heerlen samen met de bewoners en belangenorganisaties deze plek tijdelijk gaan benutten om de woon- en leefomgeving in Passart te verbeteren en Passart als buurt te versterken.

Tentoonstelling NAI Maastricht – Gedeelde Grond
Inspiratieboek – “Pracht plek in Passart”

Close
Go top