Voor Stichting Geluid in Zicht is NOV’82 Architecten momenteel betrokken bij het project voor een Blinden Maquette van het Tweede Kamer gebouw in Den Haag. Dit project, het bouwen van een akoestisch en tactiel schaalmodel voor blinden is opgedeeld in diverse onderzoek- en bouwfasen.

Momenteel bevinden we ons aan het einde van het eerste onderzoekstraject. Hierbij is door middel van een eerste maquette van het Tweede Kamergebouw onderzocht welke materialen en toepassingen noodzakelijk zijn om blinden en slechtzienden wegwijs te maken in het gebouw. Hierbij zijn afgelopen periode meerdere testmomenten ingelast met de doelgroep.

Aan de hand van de verkregen resultaten zal in oktober gestart worden met het maken van een definitief proefmodel van de Tweede Kamer. Dit schaalmodel zal begin december 2012 gepresenteerd worden in het gebouw en een plek krijgen in de Statenhal, het entreegebied voor de bezoeker. Tevens zal de ontwikkeling van het proefmodel worden vast gelegd in een filmverslag.

De Stichting Geluid in Zicht werkt aan de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor blinden en slechtzienden door middel van maquettes. Momenteel zijn openbare gebouwen vaak onvoldoende toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De ervaring en beleving is minimaal. Bij het ontwerpen en herinrichten van openbare gebouwen wordt onvoldoende rekening gehouden met de eisen en belevingsmogelijkheden van blinden en slechtzienden. Dankzij akoestische en tactiele schaalmodellen kan de bezoeker het interieur met zijn handen verkennen. De bezoeker voelt de koude van een stenen vloer , de warmte van een houten vloer en hoe uitgesleten traptreden naar de eerste verdieping leiden. Functionele plekken in een gebouw vind je terug in de maquette, bijvoorbeeld waar is de informatiebalie of de locatie van de garderobe en het toilet. Ook biedt het schaalmodel toegevoegde informatie aan blinden zoals over de bezienswaardigheden van een gebouw. Hij vindt zijn weg blindelings, zoals hij zijn weg ook in zijn huis vindt. Het auditieve component completeert zijn oriëntatie en beleving.

Naar aanleiding van de resultaten van gebruik van dit proefmodel in de praktijk op locatie zal een definitieve Blinden Maquette gebouwd worden, als onderdeel van vergroting van de  toegankelijkheid van het Tweede Kamergebouw.

Het maquetteproject, naar een idee van Hannes Wallrafen, is een initiatief van de Stichting Geluid in Zicht en mede mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning van de Rijksgebouwendienst, Fonds BKVB, Fonds LSBS, Stichting Oogfonds, Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, Stichting Kunst en Openbare Ruimte, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen en ProDemos.

Close
Go top