Vandaag is de Crowdfunding actie voor de audiomaquette op Voordekunst.nl online gegaan. Ben je of ken je iemand die ons project zou willen funden ga dan naar deze pagina of deel dit bericht. Wij hopen natuurlijk dat het een denderend succes gaat worden en dat we per 1 maart met de bouw kunnen beginnen. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, zou het heel fijn zijn als je de link in eigen kringen zou willen verspreiden. Alvast heel erg bedankt!
Een ziende kan bij het binnenkomen van een gebouw in een oogopslag zien hoe het gebouw in elkaar steekt. Voor een blinde of slechtziende ligt dit echter anders. De door stichting Geluid in Zicht ontwikkelde audiomaquette moet uitkomst bieden. NOV’82 Architecten is als maquettebouwer nauw bij dit project betrokken.
Stichting Geluid in Zicht werd in 2009 opgericht door voormalig fotograaf Hannes Wallrafen, die sinds negen jaar blind is. Geluid in Zicht heeft als doelstelling om de beleving van openbare gebouwen voor blinden en slechtzienden te vergroten en de toegankelijkheid ervan substantieel te verbeteren. Dit gebeurt door het ontwikkelen van audiomaquettes. Een audiomaquette is niet zomaar een maquette, maar een maquette met geluid. Met je handen voel je de vorm en de materialen en tegelijkertijd hoor je door de koptelefoon het geluid van de ruimte op de plek waar je het materiaal aanraakt. Het is juist deze toevoeging van geluid die essentieel en vernieuwend is. De combinatie van voelen en luisteren versterkt de beeldvorming en beleving. Hierdoor oriënteert de bezoeker zich beter in het gebouw en begrijpt ook meer over de verschillende ruimten.
De eerste audiomaquette is inmiddels volop in ontwikkeling. Geluid in Zicht richtte zich voor dit eerste schaalmodel op de Tweede Kamer, een gebouw dat bij veel leden van de doelgroep hoog op de verlanglijst stond. Samen met architecten en modelbouwers realiseerde Geluid in Zicht het afgelopen jaar een proefmodel van de Plenaire Zaal. Blinden en slechtzienden konden zich dankzij dit model eindelijk een beeld vormen van de centrale vergaderzaal van de Nederlandse democratie. Het proefmodel werd uitgebreid getest door onder andere de toekomstige gebruikers, onderzoekers en architecten. Met de inzichten resulterend uit deze testseries kan Geluid in Zicht per 1 maart 2014 beginnen met de ontwikkeling van het definitieve model, dat een vaste plek zal krijgen in de Statenpassage van de Tweede Kamer.
Geluid in Zicht wil echter verder gaan dan alleen de maquette in de Tweede Kamer. De stichting streeft ernaar zoveel mogelijk publieke gebouwen toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden door middel van audiomaquettes. Het model dat in de Statenpassage dienst zal doen, zal als prototype dienen voor de ontwikkeling van audiomaquettes voor andere gebouwen.