Bekendmaking van de 10 genomineerden voor de prijsvraag van een fietsenstalling in het centrum van Nieuwegein. We zitten erbij!

De gebruiker nadert de stalling via een dubbelbaans fietspad, dat eindigt in een fietsrotonde. Deze fietsrotonde ligt op de grens van buiten en binnen en wordt zo onderdeel van het gebouw. Via een sluis betreedt de gebruiker het gebouw. Een ronde bank draait zich om het middelpunt van de fietsrotonde heen. Vanaf deze bank kunnen de beheerders van de stalling gebruikers opvangen, maar ook het publiek kan hier plaatsnemen. Door de gevel ter hoogte van de entree op te tillen van de grond wordt een natuurlijke ruimte gecreëerd die dienst doet als entreegebied, het knooppunt van de stalling. Als de stalling open is, schuift een stalen wand langs de fietsrotonde open. Na sluitingstijd sluit deze wand de entree af. De fietstrap is het hart van de stalling. De fietstrap draait om een schijf waardoor flauwe hellingen ontstaan. De trap heeft twee fietsgoten en een zodanige breedte dat stijgende en dalende personen met fiets elkaar goed kunnen passeren. De fietstrap deelt het volume in twee delen en zorgt samen met de wisselende hellingsrichting dat de verdiepingsvloeren zich op verschillende hoogten bevinden. De gevel verbeeldt Nieuwegein en de fietsroutes in de omgeving. De projectie van het landschap is uitgevoerd in gegalvaniseerde staalplaten met daar doorheen lopend, rood verlichte lijnen die accenten leggen.

[pullquote author=”juryrapport”]

“De inzending laat zien, dat ook andere mogelijkheden dan de standaardstalling het overwegen waard zijn. Dit is een originele fietsenstalling met een krachtig ontworpen aansluiting op de lokale fietsstructuur. De glazen scheg met ruime fietstrap is een aantrekkelijk gegeven. Hierdoor ontstaat een goede lichtinval wat de beleving binnen het gebouw versterkt. Het robuuste karakter zorgt voor een duidelijke presentie aan de Ringstede, maar is tegelijkertijd ook een minpunt, want de schaal van het ontwerp is te fors voor deze locatie.”

[/pullquote]

De jury bestond uit de volgende leden:

  • Bert Dirrix, diederendirrix architecten, voorzitter
  • Bert Huizing, directeur projectbureau Binnenstad, Gemeente Nieuwegein
  • Hanneke Peeters, stedenbouwkundige projectbureau Binnenstad, Gemeente Nieuwegein
  • Jeanette Visser, Bureau B+B (ontwerp openbare ruimte)
  • Pieter Mosterd, directeur U-stal (Utrechtse stalling organisatie)
  • Het secretariaat van de jury berustte bij Dirk Bergvelt, Architectuur Lokaal.

Genomineerden prijsvraag fietsenstalling

Close
Go top