Voor een particuliere opdrachtgever in Delft heeft NOV’82 Architecten een kookmeubel met bijbehorende kasten ontworpen. Het kookmeubel is als hangend element aan de wand geplaatst. De kast in de keuken is als inbouwkast uitgevoerd, de boekenkast op de bovenverdieping als verrijdbare scheidingswand.

Het gehele project is in nauwe samenwerking met de opdrachtgever ontworpen. NOV’82 Architecten heeft eigenhandig zorg gedragen voor de realisatie van het project.

NOV'82 Architecten - hoek

In de keuken van het appartement in Delft zijn een kookmeubel en een kast gerealiseerd. Het kookmeubel is als hangend element uitgevoerd. De opdrachtgever had de wens voor een vier-pits kookstel waarbij de pitten zich naast elkaar bevinden. Daardoor is er meer ruimte om voor de kookplaten te staan en is het nooit nodig om over warme pannen heen te reiken.

NOV'82 Architecten - detail

De opdrachtgever is erg geïnteresseerd in computergestuurde technieken, en daarom is er gekozen om de achterwand uit te voeren  in CNC-gefreesde platen multiplex. Het motief dat in de platen gefreesd is, is gebaseerd op een foto van vlammen.

Onder de kookplaten zijn drie uitschuifbare plankjes geïntegreerd. Uitgeschoven dienen ze als extra ruimte voor de plaatsing van kookbenodigdheden, zoals keukengerei, olie of gesneden kruiden.

Wanneer de plankjes ingeschoven zijn, zijn ze nauwelijks zichtbaar. Ze gaan op in een van de kenmerkende doorlopende lijnen in de vormgeving, die gevormd worden door de kopse kanten van de multiplex platen. De lijnen worden van elkaar gescheiden door banden met een rode accentkleur. Deze kleur komt ook terug in de twee kasten en maakt duidelijk dat alle meubels tot dezelfde familie behoren.

In de ruimte in het meubel onder de kookplaat is de constructie voor het wandmeubel opgenomen. Tevens zitten gas- en elektriciteitsaansluitingen onzichtbaar verwerkt in het meubel.

NOV'82 Architecten - vijzel NOV'82 Architecten - zijkant NOV'82 Architecten - schim NOV'82 Architecten - bovenaanzicht

De inbouwkast in de keuken is geplaatst in een bestaande uitbouw op het balkon. Zo wordt in de keuken ruimte bespaard. De kast is aan de achterzijde geïsoleerd en biedt ruimte aan een koelkast, een oven en kleinere spullen zoals kookboeken en voorraden.

De boekenkast op de verdieping bevindt zich onder het schuine dak van de woning. Een deel van de kast staat op wieltjes en kan verplaatst worden. Zo blijft de bergruimte achter de kast bereikbaar. Het uitrijdbare gedeelte van de kast heeft twee zijden die al naar gelang de wensen van de opdrachtgever naar voren geplaatst kan worden. Een zijde bestaat uit planken die meegaan in het ritme van de rest van de kast, de andere zijde is dicht. Zo kunnen spullen aan de achterzijde verstopt worden.

Close
Go top