Gisteren heeft de Audiomaquette gebouwd door NOV’82 Architecten zijn definitieve plek gekregen in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw. Met een feestelijke presentatie met kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en vele blinden en slechtzienden was de dag een groot succes.

Als u nu de Tweede Kamer bezoekt staat de Audiomaquette klaar voor gebruik!

Presentatie-TK-Michiel-Wijnbergh_01

NOV’82 Architecten werkt in opdracht van de Stichting Geluid in Zicht aan de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor blinden en slechtzienden door middel van maquettes. Openbare gebouwen zijn vaak onvoldoende toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De ervaring en beleving is minimaal.
Dankzij akoestische en tactiele schaalmodellen kan de bezoeker het gebouw met zijn handen verkennen. De bezoeker voelt de koude van een stenen vloer, de warmte van een houten vloer en hoe traptreden naar de eerste verdieping leiden. Functionele plekken in een gebouw vind je terug in de maquette, bijvoorbeeld de locatie van de informatiebalie, de garderobe en het toilet. Ook biedt het schaalmodel toegevoegde informatie aan blinden zoals over de bezienswaardigheden van een gebouw. Hij vindt zijn weg blindelings.

De bedoeling van de Audiomaquette is dat blinden en slechtzienden praktisch zelfstandig door het werkelijke gebouw kunnen lopen. Uit gesprekken met deskundige docenten uit het onderwijs aan blinden, blijkt dat het schaalmodel ook een functie als leer- en lesmodel kan krijgen; een groeiend zelfstandigheidsgevoel voor deze groep. Het vernieuwende schaalmodel zal ook de belevingswereld van het overige publiek, de zienden, verrijken door meer zintuigen tegelijkertijd te prikkelen.

Deze Audiomaquette volgt na een uitgebreide testfase met blinde en slechtziende testpersonen, waarbij gebruik is gemaakt van twee eerdere maquettes, de zogenaamde test- en pilotmaquette. Het idee van de audiomaquette is ontwikkeld vanuit de visie dat een auditieve / tactiele maquette blinden en slechtzienden een beter beeld kan geven van een gebouw en kan helpen bij de oriëntatie binnen het gebouw / gebouwcomplex. Het is de bedoeling dat na de Tweede Kamer meer gebouwen worden voorzien van een auditieve / tactiele maquette.

Presentatie-TK-Michiel-Wijnbergh_04 Presentatie-TK-Michiel-Wijnbergh_03 Presentatie-TK-Michiel-Wijnbergh_06 Presentatie-TK-Michiel-Wijnbergh_02

Close
Go top