Donderdag 24 januari is het pilot model van de Audiomaquette door Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en cabaretier Vincent Bijlo gepresenteerd. De presentatie vond plaatst in de Statenpassage van de Tweede Kamer in het bijzijn van ruim honderd geïnteresseerden. Waaronder een grote groep blinden en slechtzienden, diverse Kamerleden en blindenorganisaties.

Voor Stichting Geluid in Zicht heeft NOV’82 Architecten deze Audiomaquette van het Tweede Kamer gebouw in Den Haag gebouwd. Dit project, het bouwen van een akoestisch en tactiel schaalmodel voor blinden is opgedeeld in diverse onderzoek- en bouwfasen. Momenteel is het pilot model gerealiseerd. Deze zal tot 15 februari 2013 in de Statenpassage van de Tweede Kamer blijven staan. De volgende fase zal de bouw van een definitieve Audiomaquette van de Tweede Kamer zijn.

De Stichting Geluid in Zicht werkt aan de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor blinden en slechtzienden door middel van maquettes. Momenteel zijn openbare gebouwen vaak onvoldoende toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De ervaring en beleving is minimaal. Bij het ontwerpen en herinrichten van openbare gebouwen wordt onvoldoende rekening gehouden met de eisen en belevingsmogelijkheden van blinden en slechtzienden. Dankzij akoestische en tactiele schaalmodellen kan de bezoeker het interieur met zijn handen verkennen. De bezoeker voelt de koude van een stenen vloer , de warmte van een houten vloer en hoe uitgesleten traptreden naar de eerste verdieping leiden. Functionele plekken in een gebouw vind je terug in de maquette, bijvoorbeeld waar is de informatiebalie of de locatie van de garderobe en het toilet. Ook biedt het schaalmodel toegevoegde informatie aan blinden zoals over de bezienswaardigheden van een gebouw. Hij vindt zijn weg blindelings, zoals hij zijn weg ook in zijn huis vindt. Het auditieve component completeert zijn oriëntatie en beleving.

De Audiomaquette in de media:
# Hannes Wallrafen bij ‘ Tijd voor MAX‘ op NED 2 (min  01:47 t/m 8:28)
# Hannes Wallrafen bij ‘Dit is de Dag‘ op Radio 2

Audiomaquette Folder (PDF, 6,3 MB)

Het maquetteproject, naar een idee van Hannes Wallrafen, is een initiatief van de Stichting Geluid in Zicht en mede mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning van de Rijksgebouwendienst, Fonds BKVB, Fonds LSBS, Stichting Oogfonds, Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, Stichting Kunst en Openbare Ruimte, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen en ProDemos.

Close
Go top