ArchiSpel

Spelen in een groene eilandengroep

ArchiSpel is een activiteitenplek aan de rand van Spaarndam. Op het veld, iets groter dan een voetbalveld, zijn verschillende eilanden gecreëerd. Samen vormen zij een eilandengroep van spellen: een ArchiSpel.

De verschillende speelmogelijkheden voor diverse leeftijden en zowel jongens als meisjes zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden doordat elk eiland anders is vormgegeven wat betreft kleur, ondergrond en inrichting. Zo kun je bijvoorbeeld basketballen (oranje), skaten (geel) en voetballen (groen). Ook is er een eiland waar kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan: er is een podium en allerlei belijningen, cijfers, woorden en tekeningen. Het hoogste punt in het veld wordt gevormd door de plantenberg. Vanaf deze heuvel heb je een mooi uitzicht over het hele veld en kinderen kunnen er leren over de aanwezige flora en fauna. Aan de achterzijde is een vijver gecreëerd waar je lekker in de zon kunt zitten en genieten van het mooie polderlandschap. Voor de jongeren is er een JOP (Jongeren Ontmoetings Plaats), opgebouwd uit betonblokken met een dak van damwanden.

Alle eilanden zijn met elkaar verbonden door een pad gemaakt van grote betonplaten. In tegenstelling tot de eilanden die elk een eigen kleur hebben, is het pad sober en grijs. Het is zeer geschikt voor een korte wandeling en geheel toegankelijk met rolstoelen, rollators en buggy’s. Op verschillende plekken ontstaan pleinen met zitgelegenheid. Langs het pad bevinden zich enkele spelplekken; een schaakplek, damplek en een backgammonplek.

Tussen en naast de eilanden en het pad staat beplanting, waardoor het plan goed aansluit op de groene omgeving. Verlichting is aan de voorzijde bij de Ringweg van het plan aanwezig, zodat de kant die aansluit bij de bebouwing verlicht is. De achterzijde van het plan welke op het omliggende polderlandschap aansluit is minder verlicht waardoor geen lichtvervuiling optreedt. De materialisatie van o.a. beton en damwanden geeft het plan een stoer en robuust uiterlijk, die tegelijkertijd speels is door de speelse plaatsing van de elementen.

Opdrachtgever Gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude

Jaar 2011

Locatie Ringweg, Spaarndam

Team Saynzo Osinga, Laura Ubachs

Oppervlakte 7200 m2

Aannemer Compeer B.V. Halfweg

Project categories: Landschap

Close
Go top