Cardboard Chapel

NOV’82 Architecten heeft in samenwerking met Stoltenborgdeboer Architecten een bar ontworpen voor de Interieur Biennale 2014 in Kortrijk (België). 

CONCEPT

In het midden van de drukke commerciële stands, stellen we een ruimte voor van schaarste, een sacrale ruimte die sterk contrasteert met zijn directe omgeving. Gebaseerd op het archetype van “de kapel” wordt de bar een ruimte voor contemplatie, een stille ruimte, afgesloten van zijn omgeving. Haar producten: water, brood en wijn.

De bar heeft een centraal plan met als dak een gefaceteerde koepel. De kapel is gescheiden van de tentoonstellingsruimte door een verdiepingshoog “gordijn” dat de bar omgeeft. Openingen in de gevel maken binnenkomst vanuit elke hoek mogelijk.

Er is een scherp contrast tussen de sober vormgegeven vloer en het uitrest decoratieve plafond. Het plafond, een decoratief element, varieert in hoogte en vorm. Het centrale element van het plafond wordt gevormd door een icosahedron (geodetische koepel) die de maximale hoogte van de tentoonstellingszaal bereikt. De vloer en het meubilair zijn sober, het ronde barmeubel vervangt het altaar in het centrum van het plan en is omgeven door vijf  banken met een totaal van vijftig zitplaatsen.

De stand zal worden opgetrokken uit karton. Het materiaal is goedkoop, licht en kan gemakkelijk worden gerecycled. Zowel het plafond en de gevel worden opgehangen aan een cirkelvormige truss. De truss zal direct worden aangesloten op de dakconstructie van de hal. De gevel wordt verdeeld in 700mm brede banden. Het plafond bestaat uit 580 driehoekige elementen, gesneden uit 6mm dikke kartonnen honingraat platen.

De kartonnen platen worden geperforeerd met een patroon van gaten. Het patroon geeft licht de mogelijkheid om de bar binnen te schijnen, een effect dat de bezoekers zal betoveren en verrassen.

Opdrachtgever Interieur Biennale Kortrijk

Jaar 2014

Oppervlakte 100m2

Team Laura Ubachs, Saynzo Osinga, Luuk Stoltenborg, Bas de Boer

Locatie Kortijk, België

Constructeur Pieters Bouwtechniek Delft

Budget €10.000

Status Prijsvraag, eervolle vermelding

Type Installatie

Project categories: Architectuur, Expositie, Interieur, Maquette

Interieur
Doorsnede
Onderaanzicht dak
Exterieur Cardboard Chapel
Mockup van nok.
Plattegrond bar
Close
Go top