Hoogstraat 61 – Schiedam

NOV’82 Architecten heeft een plan gemaakt voor de renovatie/restauratie van een woon-winkelpand aan de Hoogstraat 61. De opgave is vergelijkbaar met die van de nabijgelegen, en eerder door NOV’82 Architecten gerenoveerde Hoogstraat 28: het creëeren van een eigen opgang voor de boven de winkel gelegen verdiepingen. Daarnaast zijn de boven de winkel gelegen magazijnen getransformeerd tot woningen. De bovenverdiepingen zijn grondig gerenoveerd en de winkelpui is gerestaureerd.

Het pand aan de Hoogstraat in Schiedam had vóór de verbouwing al veel potentie. Het is een gebouw met aantrekkelijke ruimtes. De eerste verdieping heeft een plafond met houten balken van een mooi, groot formaat. De bovenste verdieping met dubbele kap beschikt over opvallende houten spanten. Deze zijn bij de renovatie zo veel mogelijk in het zicht gelaten. Alle wanden en het dak zijn goed geïsoleerd en strak afgewerkt. Op de verdiepingen zijn twee loft-appartementen gecreëerd, die elk een nieuwe badkamer en keuken gekregen hebben. Op de begane grond is de bestaande winkelruimte behouden.

De gevel op de begane grond had een moderne glazen pui die niet paste bij de uitstraling van het gebouw en de straat. Daarom is ervoor gekozen om de gevel terug te brengen in oude staat, geïnspireerd op een bouwtekening uit 1920. Aangezien er geen gegevens beschikbaar waren over de originele kleuren van de pui is gekozen voor een klassieke maar toch opvallende kleurencombinatie: Okergeel met Drents bruin.

Opdrachtgever

Aannemer

Jaar 2015-2016

Team Laura Ubachs, Saynzo Osinga

Type Renovatie/Restauratie

Status Uitgevoerd

Project categories: Architectuur, Interieur

Loft bovenste verdieping
De spanten na de renovatie
De spanten op de tweede verdieping vóór de renovatie
De spanten na de renovatie
Loft op de tweede verdieping
Loft op de eerste verdieping
De balken op de eerste verdieping
De gevel na restauratie
De moderne glazen winkelpui vóór de restauratie
De voorgevel na de restauratie
De gevel met uithangbord
De Hoogstraat in 2016
De Hoogstraat in November 1982 :)
Lagen behang en balken vóór de renovatie
Bouwtekening uit 1920
Close
Go top