Blommersdijkselaan

In de Blommersdijkselaan in Rotterdam hebben buurtbewoners het initiatief genomen om de buitenruimte in de straat op te knappen. Een nieuw rioleringsplan voor de straat werd door bewoners aangegrepen om de straat opnieuw in te richten. Daarbij vroegen ze NOV’82 Architecten om hen te helpen het plan te communiceren aan andere buurtbewoners en de gemeente middels een maquette.

De Blommersdijkselaan was ooit een statige laan, met een dubbele rij bomen die naar de neogotische Hildegardiskerk aan het einde van de straat leidde. In de jaren ’70 kreeg de straat een woonerfachtig karakter, waarbij een deel van de bomen sneuvelde om plaats te maken voor een kronkelende straat. Het monumentale karakter van de straat verdween. De bewoners nemen nu het initiatief om de straat weer het oude karakter terug te geven en kindvriendelijker te maken. De straat zal weer in een rechte lijn leiden tot de kerk. Aan weerszijden van de weg wordt schuin geparkeerd om op die manier voldoende ruimte te creëren voor parkeren en een brede stoep. Ook is er voldoende ruimte om fietsen te parkeren.

NOV’82 Architecten ondersteunt het initiatief met een maquette dat het nieuwe plan voor de laan weergeeft. De volumes in de maquette zijn gemaakt van massief abachi. Vooral de kerk aan het eind van de straat is opvallend in zijn vorm. De straten en stoepen zijn in vliegtuigtriplex uitgevoerd.  De maquette is voorzien van een perspex stofkap. De maquette wordt vervoerd en getoond op een bakfiets en reist zo rond langs diverse plekken en activiteiten in de buurt. De Blommersdijkselaan bevindt zich in de wijk waar ook NOV’82 Architecten gevestigd is, het Oude Noorden.

Opdrachtgever Bewonersinitiatief Blommersdijkselaan

Jaar 2016

Locatie Blommerdijkselaan, Rotterdam

Schaal 1:150

Type Maquette

Project categories: Maquette

Maquette in de Blommersdijkselaan, foto: @Blommersdijkselaan
Presentatie aan buurtbewoners, foto: @Blommersdijkselaan
De buurtkinderen vinden de maquette ook interessant, foto: @Blommersdijkselaan
Close
Go top