MAQUETTE 1:1

Kritische interventie

NOV’82 Architecten is met de interventie MAQUETTE 1:1 een van de winnaars van de besloten prijsvraag reCreatie Delftsevaart. AIR – het architectuurcentrum van Rotterdam – biedt met deze prijsvraag jonge architecten de kans om een ontwerp te maken voor een locatie aan de Delftsevaart in Rotterdam. Op 4 locaties aan het water werden de winnende ontwerpen getoond van 29 mei t/m 9 juni 2014 tijdens ZigZagCity, onderdeel van de IABR 2014 (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam)

MAQUETTE 1:1

Het gebied rond de Delftsevaart is onderdeel van het plan “Waterverband” van architect Hoogstad uit de jaren ‘70. Het oorspronkelijke plan omvat woningbouw en een noord-zuid voetgangersverbinding langs het Rottetracé tussen Pompenburg en de Maas. De voetgangersverbinding werd vormgegeven door vlonders, steigers en terrassen. Impressies van de plannen uit die tijd schetsen een prachtig beeld van de Delftsevaart als een recreatieve zone waar diverse activiteiten op de vlonders en het water plaats vinden: een levendig gebied. Dat is het echter nooit geworden.

Onze interventie is een kritische noot. De Delftsevaart is een onaantrekkelijk gebied met verouderde materialen, vies water en oninteressante achterkanten. Recreatie ontbreekt in zijn geheel. 1:1 schaalfiguren tonen een invulling voor de drie vlonders zoals ooit beoogd door de architect: een recreatieve plek ter ontspanning en vermaak. Met deze interventie worden passanten en bewoners bewust gemaakt van de dromen van de architect.

De locatie bestrijkt drie half ronde vlonders in de Delftsvaart die vanaf de naastgelegen Haagseveer goed zichtbaar zijn voor passanten. De vlonders bevinden zich ter hoogte van de drie trappenhuizen van het woningbouwblok en zijn enkel bereikbaar voor de bewoners.

Vanuit maquetteperspectief geeft de interventie een invulling aan de locatie, zoals Hoogstad deze ooit in zijn impressies en maquettes verbeeldde. De interventie wordt vormgegeven als een maquette schaal 1:1, de schaalfiguren worden uitgevoerd als fel rode paspoppen, de meubels en attributen in strak wit. Elke vlonder laat een mogelijke gebruiksvorm zien. De scenes behouden het abstractieniveau van een maquette, zoals het plan van Hoogstad abstract is gebleven.

De paspoppen en attributen worden met touw bevestigd aan de vlonders en waar nodig verzwaard. De vlonders worden dus niet aangetast. Alle gebruikte elementen zijn geschikt voor buitengebruik.

Juryrapport
 
“Bij de jury was er enige verwarring; is dit een ludieke, cynische of ironische benadering? Er is veel waardering voor het voorstel vanwege de verschillende betekenissen. Het is zowel interessant voor het vakpubliek als voor het brede publiek. De realisering toont schaal 1:1 de oorspronkelijke ideeën van de architect. De tekeningen worden publiek gemaakt, zowel op een abstracte, letterlijke als aantrekkelijke wijze. Een originele benadering die kan werken als het secuur wordt uitgevoerd. De oorspronkelijke ontwerper kan hierbij wellicht behulpzaam zijn als het gaat om de originele tekeningen.”

Opdrachtgever AIR ism IABR en ZigZagCity

Jaar 2014

Locatie Delftsevaart, Rotterdam

Team Saynzo Osinga, Laura Ubachs, Francis Liesting

Aannemer Uitgevoerd in eigen beheer

Status Winnaar prijsvraag, uitgevoerd

Project categories: Expositie, Landschap

Close
Go top