Resomatorium – Het Kruithuis

Voor de BAI ideeënprijsvraag Dag van de Architectuur 2011 in Den Bosch met als thema ‘Reset het Kruithuis’ heeft NOV’82 Architecten de volgende inzending gemaakt. Onderdeel van de prijsvraag is een tentoonstelling van alle genomineerde inzendingen in het Stadhuis van Den Bosch. 

Resomatorium

Het Kruithuis is een mooi gebouw met dikke muren. Daarmee beschermde het gebouw de stad voor het kruit dat in het gebouw opgeslagen lag. Nu geven de dikke muren een beschermd gevoel aan de bezoeker, een plek waar men besloten en waardig afscheid kan nemen van een dierbare. Daarom hebben we ervoor gekozen het Kruithuis een nieuwe, passende functie te geven: een Resomatorium.

Het Kruithuis biedt ruimte voor opbaarruimtes, een familiekamer, een ontvangstruimte, een condoleanceruimte en 2 aula’s. Het Resomatorium verschaft twee mogelijkheden voor een uitvaartplechtigheid, binnen in de aula of buiten op het binnenplein. De eerste verdieping biedt ruimte voor workshops, cursussen en bijeenkomsten in relatie met het verlies van een dierbare.

Het park rond het Resomatorium is vormgegeven vanuit de zeshoekige vorm van het Kruithuis, hierbij is het Resomatorium het middelpunt. Op die manier wordt de schoonheid van het Kruithuis, dat u wat verstopt tussen bomen en bebouwing ligt, benadrukt. Aan de zuidzijde ‘steekt’ het park het kanaal over, weggelaten bomen zorgen hier voor meer zichtbaarheid vanuit de stad. In het park is tevens een plek gecreëerd voor urnen, die is vormgeven met wanden die dwars door bestaande bebouwing lopen en plek bieden voor de urnen.

De overige gebouwen krijgen een functie gerelateerd aan het Resomatorium: een uitvaartcentrum, uitvaartwinkel en bloemenwinkel.

 

Opdrachtgever BAI

Jaar 2011

Locatie Kruithuis, Den Bosch

Team Laura Ubachs, Saynzo Osinga

Type Herbestemming

Status Prijsvraag

Project categories: Architectuur, Landschap, Maquette

Close
Go top