Woensdag 25 oktober is het plan VisiteKAART op het Stationsplein van Leiden feestelijk geopend door wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte).

De plattegrond van de oude binnenstad van Leiden is meeslepend, aantrekkelijk en vertelt het verhaal over de historie van de stad. Daarom is deze in miniatuur afgebeeld op het Stationsplein. Lopen over een miniatuur stad is leerzaam en herkenbaar: de plattegrond is letterlijk een stad van ontdekkingen, passend bij de identiteit van de stad.

Openingshandeling van wethouder Paul Laudy

De tijdelijke invulling VisiteKAART is een plattegrond van de binnenstad van Leiden gecombineerd met een bezoekerswebsite (www.nov82.nl/vk). De inrichting van het plein geeft het plein een aantrekkelijk voorkomen: het plein wordt geactiveerd. De plattegrond staat symbool voor het vinden van je weg. De website geeft mensen de kans hun route in de stad uit te stippelen. Daarnaast kunnen mensen hun bezoek aan Leiden via de website voorbereiden.

Toelichting op het project door Saynzo Osinga van NOV’82 Architecten

Het plan bestaat uit een grote plattegrond van de binnenstad van Leiden. Op de plattegrond staan zitobjecten. Deze stellen de meest belangrijke gebouwen in het centrum voor, zoals de Burcht, de Waag en de Pieterskerk. Op de zitobjecten staat een afbeelding van het gebouw dat zich op die plek bevindt. Ook is er een blok met informatie over het plan. Daarnaast zijn de vele parken die Leiden rijk is weergegeven als plantenbakken. Deze plantenbakken hebben de vorm van het park dat het voorstelt.

Op de grond zijn ronde RVS plaatjes met QR codes bevestigd. Deze codes kunnen gescand worden met een QR app. De codes verwijzen naar deze website, waarop u informatie vindt over een kleine 50 interessante plekken in het centrum van Leiden. Zo kunt u uw ontdekkingstocht door de stad al uitstippelen op het Stationsplein.

Tenslotte is er een uitkijkplatform. Hier kunt u de plattegrond vanuit een hoger standpunt bekijken en heeft u meer overzicht.

Groepsfoto van aanwezigen bij opening van het plan VisiteKAART

Detail van het uitkijkplatform met windroos

Detail van een grafische afbeelding op betonblok

Detail van cortenstalen plantenbak in de vorm van de parken van het singelpark gevuld met gras

(foto’s door Buro JP, foto’s details NOV’82 Architecten)

Close
Go top